Skylake Performer – cel mai puternic PC e pregătit pentru viitorul gamingului [REVIEW]

de: Octavian Palade
26 08. 2015

În urmă cu două săptămâni, Intel prezenta, în cadrul Gamescom, primele procesoare din gama Skylake. Nu a durat mult până am văzut și primele plăci de bază create special pentru ele, iar acum am reușit să punem mâna și pe primul sistem de gaming din România care înglobează aceste componente noi.

Pe lângă profesioniștii din industria designului și a editării video, mai există o ”clasă” de utilizatori cu nevoi mari în ceea ce privește performanțele unui sistem. Este vorba de gamerii hardcore. Acele persoane care vor maximum de detaliu de la cele mai spectaculoase jocuri și care se așteaptă la framerate-uri impecabile în orice moment al acțiunii.

Skylake Performer este un sistem creat special pentru ei, îmbinând cele mai noi și mai rapide componente.

Introducere Skylake Performer

Când această bestie a ajuns la mine la birou, am avut, pentru un moment, impresia că domnul de la firma de curierat a încurcat pachetele și mi-a adus, în locul unui PC, un frigider în miniatură.

Nu am testat foarte multe PC-uri de gaming la viața mea, iar cele pe care le-am văzut/testat veneau în carcase ceva mai compacte. Sistemul, asamblat de către cei de la PC Garage, este ”ambalat” în modelul Suppressor F51 Window de la Thermaltake, o carcasă foarte bine ventilată care îți permite să vezi componentele mulțumită unei laterale din plexiglas.

Acolo am descoperit lucrurile care contează cu adevărat la acest sistem. Skylake Performer este construit în jurul unei plăci de bază ASUS Z170 și a unui procesor Intel Core i7-6700K cu patru nuclee tactate la 4,0Ghz. Procesorul este special creat pentru gameri și pentru amatorii de overclocking. PC-ul mai are 16GB memorie DDR4 care rulează la 2666mHz, o placă video Gigabyte GTX 980 Ti G1 Gaming cu 6GB RAM dedicați. Spațiul de stocare este alcătuit dintr-un SSD Intel 535 de 120GB și un HDD WD de 1TB. Bonus, utilizatorii vor primi încă un SSD de 120GB, pentru a putea inițializa și jocurile la fel de rapid ca sistemul de operare. Sursa este una Corsair AX860 iar coolerul enorm de deasupra procesorului Intel este unul Noctua NH-D14.

Când vine vorba de conectivitate, este imposibil să ai vreo nevoie pe care acest sistem să nu ți-o poată îndeplini, indiferent că vrei să conectezi patru monitoare simultan sau cinci periferice de gaming. În partea din față, carcasa este dotată cu două porturi USB 3.0 și două porturi USB 2.0, un port pentru microfon și unul pentru căști și are butonul de power, precum și butoane pentru controlul ventilatorului.

În spate e, totuși, toată magia sistemului din punct de vedere al conectivității. Acolo găsim două porturi USB 2.0, două porturi USB 3.1 (unul de tip C, reversibil), un port PS2, un VGA, un DVI, un HDMI, un Display Port, un port pentru cablu de rețea și porturile pentru sistemele audio. Și placa video vine cu câteva sloturi, precum un DVI, un HDMI și trei Display Port.

Dar ajunge cu specificațiile, să vedem ce e bun, ce e extraordinar și ce e mai puțin bun la acest sistem.

Sistemul Skylake Performer este disponibil la PC Garage

Puncte pro Skylake Performer

În primul rând, voi vorbi despre performanță. Sistemul este cel mai performant pe care am pus mâna până acum și, probabil, în topul celor mai performante pe care le puteți cumpăra (dacă vă permiteți) la momentul actual. Nu sunt adept al benchmark-urilor, așa că am pus mâna și am făcut ce-mi place mai mult: m-am jucat și am editat clipuri video. Voi începe cu partea de editare video care, în retrospectivă, nici nu ar fi avut rost să o încerc, având în vedere că placa video este excelentă, procesorul foarte puternic și memoria e de tip DDR4. Evident, toate au mers ca unse. Au urmat jocurile. Am încercat cu Metro Last Light – titlu foarte pretențios din experiența mea – dar și cu GTA V – printre preferatele mele. Ambele jocuri au rulat constant la un număr de frames-per-second mare, oferindu-mi cea mai entuziasmantă sesiune de gaming. Timpii de încărcare sunt foarte mici și framerate-ul nu a scăzut vreodată sub 60, limita ”pishologică” pe care ar trebui să o respecte orice sistem de acest gen. E PC care poate face orice, mai puțin cartofi prăjiți, dar e bine, având în vedere cât timp ai putea petrece la birou din cauza lui.

Nivelul de zgomot a fost surprinzător de scăzut pentru o astfel de mașinărie. Inițial, credeam că voi fi nevoit să port dopuri pentru urechi în prezența sistemului, dar nu a fost cazul. Chiar s-a întâmplat să testez laptopuri (și un ultrabook) mai zgomotoase decât acest sistem. Răcirea este foarte bine optimizată și coolerele nu dau semne că s-ar transforma în avion cu reacție nici măcar când scenele de luptă devin mai intense.

DDR4 și USB Type C sunt alte două aspecte care mi-au plăcut la acest sistem. Odată cu Skylake și cu noile plăci de bază create pentru aceste procesoare, a venit vremea ca aceste tehnologii să pătrundă în mainstream. Deja vedem telefoane și tablete cu mufă reversibilă USB Type C, iar performanța nu are decât de câștigat odată cu trecerea la DDR4.

Puncte contra Skylake Performer

Carcasa mi-a displăcut și îmi permit să fiu subiectiv. Cu toate că cei de la PC Garage s-au străduit și i-au montat și o bandă LED care arată nivelul de încărcare, tot nu au reușit, în opinia mea, să o facă mai atrăgătoare. Modelului Suppressor de la Thermaltake îi lipsește imaginația și agresivitatea pe care o aștepți de la o carcasă care adăpostește o bestie ca cea descrisă până acum. E mare și e mare degeaba, mare parte din spațiu fiind neocupat. Cablurile sunt așezate bine înăuntru, dar cine ar avea nevoie de mai mult de trei rack-uri pentru HDD, de exemplu? Aspectul este prea sobru pentru un PC menit entertainmentului și prea mare pentru un birou de dimensiuni normale.

Prețul este piperat ceea ce e oarecum normal, având în vedere că majoritatea componentelor sunt vârf de gamă și foarte noi. Sistemul Skylake Perfomer costă 9.850 lei cu sistemul Windows 8.1 (9.349). Puse cap la cap, specificațiile își merită banii cu vârf și îndesat, dar am avut impresia că, în acest punct, nu există titluri sau sarcini care să solicite atâta putere și care să justifice o investiție atât de mare. Trebue, menționat din nou, că pe lângă sistem utilizatorii un SSD Intel de 120GB cadou, dar și un pachet de patru jocuri care include Final Fantasy XIV, CS:GO, Fastcut și Smite.

Concluzie Skylake Performer

Skylake Performer este printre primele sisteme care ne arată potențialul adevărat al platformei Skylake. Și aici nu vorbesc numai despre puterea de procesare mai mare, ci și de toate tehnologiile care devin posibile mulțumită acestei noi game de procesoare. Deocamdată, pentru cei mai mulți, un astfel de PC rămâne doar un vis frumos din cauza prețului prohibitiv. Cel mai probabil, unii deja lucrează la propriile lor sisteme custom și folosesc componente ceva mai ”temperate”, dar care oferă performanțe similare. Totuși, dacă sunteți în căutare de un PC de gaming extraordinar și nu sunteți genul care să șurubăriți cu plăcere sau nu vreți să vă încurcați în componente, Skylake Performer este demn de a fi luat în considerare.